ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
První zasedání 
POSELSTVÍ Z PRVNÍHO ZASEDÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU 
Všeobecné informace 
Materiály prvního zasedání 
Tiskové zprávy 
Sněmovní zpravodaj 
Přípravná komise Plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
Sekretariát Plenárního sněmu 
Liturgie Plenárního sněmu 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Tisková zpráva 11. 7. 2003

Velehrad: Ve dnech 6.-12.7.2003 proběhlo na Velehradě 1. zasedání Plenárního sněmu katolické církve v ČR, které bylo vyvrcholením předešlé šestileté přípravné fáze. Až do této doby se v dějinách katolické církve v naší zemi nesešlo podobné shromáždění, které by reprezentovalo všechny diecéze katolické církve v ČR, a ve kterém by byli aktivně zapojeni také laici. Proto bylo konání tohoto sněmu historickou událostí s přesahem do celé společnosti.
Plenární sněm byl svolán proto, aby provedl sebereflexi aktuálního stavu katolické církve v ČR a současně znovu definoval místo a úlohu církve v české společnosti v nových podmínkách, které se vytvořily pádem komunismu a začleněním naší země do společenství demokratických států.
K jednání na Velehradě se sešlo celkem 91 delegátů. Kromě biskupů se sněmu zúčastnili generální a biskupští vikáři, děkani teologických fakult a představení seminářů, zástupci ženských a mužských řádů, 30 volených delegátů, žen a mužů z jednotlivých diecézí a odborní experti. Způsob práce sněmu určují vnitřní právní předpisy katolické církve. Podkladem jednání byl pracovní materiál, k němuž mohli všichni delegáti sněmu předkládat své návrhy a připomínky. Na závěr zasedání plenárního sněmu se o nich hlasovalo dvoukomorovým systémem. Sboru biskupů byly postoupeny k závěrečnému rozhodnutí pouze ty návrhy, které předtím schválili ostatní delegáti s hlasem poradním. Schválené návrhy se staly součástí materiálu, který bude základem pro práci odborných komisí, složených z delegátů sněmu. Další činnost plenárního sněmu bude pokračovat v těchto komisích, které daný materiál doplní o pečlivé analýzy a rozpracují ho pro závěrečné zasedání, jehož datum stanoví Česká biskupská konference.
Delegáti sněmu přednesli během jednání více než 100 příspěvků o činnosti katolické církve v naší zemi dnes i v budoucnu. Předmětem diskuse bylo působení kněží ve farní správě i ve společnosti, zapojení laiků v aktivitách církve, potřeba permanentního vzdělávání v církvi na všech úrovních, význam a využití kulturního dědictví církve, ale také těžkosti, které s sebou péče o tyto památky nese. Účastníci sněmu se vyjadřovali rovněž k tomu, jaký je přínos církve pro naši společnost a jakou má spoluzodpovědnost za její celkový stav a budoucí směřování. Zdůrazněna byla především vůle nabízet kvalitní duchovní alternativu pro současného člověka vystaveného tlaku konzumního světa, podporovat charitativní a humanitární pomoc potřebným a podle možností přispívat k rozvoji kultury, etiky, výchovy a vzdělání v české společnosti. Stranou zájmu jednajících nezůstaly ani otázky spojené s dějinami naší církve a s tím související aspekty ovlivňující život katolické církve v ČR do dnešních dnů. Nejvýznamnější témata a úkoly, které vyplynuly z jednání delegátů, jsou shrnuty ve "Zprávě z prvního zasedání Plenárního sněmu katolické církve". Hlasování o definitivním znění této zprávy proběhne ještě dnes odpoledne.
Delegáti končícího 1. zasedání plenárního sněmu na Velehradě vyjádřili naději, že jejich úsilí přispěje nejen k úspěšnému působení katolické církve v naší zemi, ale i k prospěchu celé společnosti.