ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
1999-2000 
2001 
Duchovní situace společnosti 
Rodina, manželství, žena 
Výchova a vzdělání 
Kultura a inkulturace 
Misie, preevangelizace, evangelizace 
Média, komunikace uvnitř církve 
Sociální život, podnikání 
Politický řád 
2002 - Bible 
2002 - Liturgie 
Obecné příspěvky k chystanému sněmu 
Pastorace 
Mladí lidé v církvi 
Ostatní příspěvky 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Evangelizační snahy v naší církvi

Důstojný otče Rabane,

Dovolte Vám popřát pevné zdraví a Boží požehnání ve Vaší záslužné práci, zároveň přijměte upřímnou a srdečnou gratulaci k funkci sekretáře přípravné komise pro plenární sněm katolické církve. Pro nás laiky to znamená aplikaci křesťanského poselství v životním stylu člověka 21. století.
Drahý otče, nešlo by přidat do programu plenárního sněmu – jak to vidím já, laik ve věku zkušeného, šedesát osm let starého katolíka – tyto body?
1. Evangelizace – vybízí každého, aby se nejprve staral o Boží království a jeho spravedlnost (6, 33), společnost se nelepší, protože ani lidé se nelepší. Evangelium si neklade za úkol jenom lidi polepšit, nýbrž říká nám: „Musíte se znovu narodit!“
2. Klérus – nošení hábitu na veřejnosti – vidíme tak všichni, věřící i nevěřící, že žijete pro Krista, vždyť severní Čechy jsou misijním územím, bohužel, a misionáři jsou hrdí na svůj hábit! To zesekularizovat!
3. Masmédia – billboardy. Porušují kodex (fotomontáže, ženské nohy před postavou v papežském rouchu, reklama na boty se sexuální fotomontáží p. Saudka, za pomoci církve a ministerstva udělat restrikci pohoršujících reklam.
4. Výuka náboženství a humánní předměty – vyučovat v kostelech; přináší to meditativní koncentraci, klid, pokoj, ztišení a pomoc Ducha sv.
5. Hledat v NZ milost pro rozvedené manžele – aby mohli být účastní přijímat Tělo a Krev Páně, neboť i Pán Ježíš, když ho zákoníci a farizejové dráždili a zkoušeli, co řekne na cizoložnici, kterou za hřích chtěli ukamenovat, Pán Ježíš se odmlčel a řekl všem: „Hoď po ní kamenem, kdo jsi bez hříchu.“ Rozutekli se! Pán Ježíš měl milost i pro těžce hřešící cizoložnici, měl milost a má milost pro každého, kdo upřímně lituje svých hříchů, kdo se umí „znovu narodit“, tzn. stát se Božími dětmi vírou v Ježíše Krista. Platilo to pro lidi, ke kterým mluvil Ježíš tehdy a platí to také pro lidi, kteří žijí dnes.

Andrej Jaráb




Zaslat reakci na tento text.