ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
1999-2000 
2001 
2002 - Bible 
2002 - Liturgie 
Obecné příspěvky k chystanému sněmu 
Pastorace 
Mladí lidé v církvi 
Ostatní příspěvky 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Sexuální výchova mládeže

Dobrý den,

nevím, jestli jsem u vás na správné adrese, ale chtěla bych se zeptat, jestli je do připomínek sněmu zahrnuta i výchova mládeže nad 15 let, co se týká partnerství, rodičovství, sexu a antikoncepce. Mám s tím v praxi velmi špatné zkušenosti.
Spolupracuji na jedněch www stránkách a studenti nám píší a žádají o zprostředkování přednášky na tato téma. Kupodivu, jsou to nejčastěji studenti církevních gymnázií, hlavně kluci. Děvčata se v nechvalně známých časopisech Bravo a Dívka apod. dozvědí všechno, mnohem víc, než by potřebovala o sexu, ale nic o lásce, a už vůbec ne, jak chodit s klukem a zůstat věrny desateru a Bohu. Katolická církev je v tomto směru ostudně pozadu. Mám někdy pocit, že se stará o všechno možné, věnuje se volnému času problémové mládeže, vzdělávání Romů, ale na vlastní mládež, které chybí nejen ideály k následování tělesné čistoty, ale taky povzbuzení a informace, nějak zapomíná. Občas, zvláště v poslední době, se alespoň na některých školách uskuteční přednáška ACETu. Tomáš Řehák je bezesporu třída, klidně může přednášet katolíkům. Ne tak někteří z lektorů, kteří nemají katolíky příliš v lásce. Ale mladí potřebují více informací o tom, jaké jsou rozdíly v psychice a prožívání sexu u děvčat a kluků, aby nedocházelo ke zbytečným konfliktům, potřebují vědět, že nejsou sami proti moderní společnosti a jejím odborníkům, když chtějí žít a milovat čistě.
Stává se, že takovýmto studentům domluvíme přednášku o vzájemných vztazích v nějaké Poradně pro ženy, kde jsou ochotni a mají potřebné odborníky, přednášku připravit. Ale potom zjistíme, že vedení církevní školy nějak nemělo zájem a přednáška se nekoná. Studenti jsou zklamáni a nemohou to pochopit. Jsou to věřící děcka a napsali, že takovýto přístup od vedení školy opravdu nečekali. Nedivila bych se, kdyby to byla jiná škola. Moje děti chodí na necírkevní gymnázium, a to se jinak stará. Každý rok mají všichni terciáni přednášku o partnerství a antikoncepci. Bohužel, jako přednášející jsou zváni pan R. Uzel a jeho kamarádi. Tomáše Řeháka odmítli a neudělali jeho přednášce ani propagaci na nástěnce, když jsem ho pozvala do našeho města.
Moc mne mrzí, ze toto všechno nevědí biskupové, k nim se to většinou nedostane. To pak mají mladí moc těžké. Každý dobře ví, že ať vychováte dítě jak chcete, v pubertě na něj mají velký vliv lidé a odborníci kolem nich. Zvlášť, pokud jim profesoři občanské nauky vtloukají do hlavy, že rodiče jsou staromódní, že za nich nebyla ani pořádná antikoncepce a dnešnímu mládí tudíž nemohou rozumět. A pan Uzel přidá - no jo, ta starší generace vám závidí vaše dnešní možnosti, oni už mají nejlepší léta za sebou a někteří už zkrátka nemůžou ......
Myslím, že církevní školy by se měli mnohem více snažit. Nehledě k tomu, že rodiče musí obětovat i nějaké finance, pokud chce, aby o jeho dítě bylo v tomto směru " dobře postaráno".
Ted si dcera přinesla domu výbornou knihu, jmenuje se Žít naplno. Je to o dospívání, velmi zajímavé a hlavně, mladým se líbí. Vydal to Advent - Orion, někde v Českém Těšíně. Je to překlad z ciziny, s křesťanským pohledem. Alespoň něco takového by mělo být dětem nabídnuto. Zatím jsou běžně v obchodech jen publikace nakladatelství Portál. Nejsou špatné, ale jak jistě víte, některé, ačkoliv se vydávají za křesťanské, s katolickou morálkou moc nekorespondují, hlavně v oblasti onanie.
Takže, pokud to tam není, bylo by dobré to do připomínek zahrnout. Aby se to učili třeba v náboženství v osmé nebo deváté třídě. Bude to pro ně daleko důležitější a zajímavější, i kdyby se jim měla třeba jen pustit videokazeta Tomáše Řeháka a udělat nějaká diskuse, třeba nad brožurkami o této přednášce, než současné učivo. Pokud vím, tak v tomto věku různí katecheti jen mámí z dětí různé názory a dojmy, nutí je k diskusi, na kterou oni ještě nejsou připraveni. Takové moderní rozebírání víry pomocí vyjádření svých názorů je pro tuto věkovou skupinu dost nevhodné a děcka ani nebaví. Zapamatují si kdejakou hloupost, co řekne spolužák, ale katecheta je má první naučit, jaký je postoj katolíka. To se kolikrát nedovědí, protože hodina skončí a už není čas. Myslím, že prostor by se našel. Aby to nedopadlo jako tehdy, když se naše církev nechala obalamutit a odsouhlasila sexuální výchovu na školách. Zbytečně potom několik týdnů nato nás biskupové naléhavě žádali, abychom tuto výchovu kontrolovali a ptali se svých dětí, co jim tam říkají. Abychom si to šli poslechnout do hodin, stali se členy školních rad, protestovali proti nevhodným praktikám. To je prostě pro rodiče nepoužitelné.

Takže děkuji za ochotu, pokud to přidáte k připomínkám.
Anna Blahušová




Zaslat reakci na tento text.