ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
První zasedání 
POSELSTVÍ Z PRVNÍHO ZASEDÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU 
Všeobecné informace 
Materiály prvního zasedání 
Instrumentum Laboris 
Příspěvky z prvního zasedání 
Pondělí, 7. 7. 2003 
Úterý, 8. 7. 2003 
Středa, 9. 7. 2003 
Výstupy z tématických skupin 
Tiskové zprávy 
Sněmovní zpravodaj 
Přípravná komise Plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
Sekretariát Plenárního sněmu 
Liturgie Plenárního sněmu 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

P. ThDr. Petr Žůrek

Název dokumentu
Název našich dokumentů je třeba formulovat pozitivně a otevřeně. V tomto smyslu se vyhýbejme jakémukoliv zesměšňování či posuzování našich spoluobčanů. …
Výstupem synodálního procesu může být i více než dva dokumenty; jeden dovnitř a druhý navenek…
Např. slovo pohan vypusťme…snad hledáme lidi dobré vůle… Název dokumentu by mohl být Pozvání do společenství

127
Komunikace a sdělovací prostředky: Katolický týdeník je naše medium, které je třeba udržet. V naší církvi i mnoho zajímavých časopisů. Navrhuji: Sněm navrhuje širokou odbornou diskusi o stavu katolického tisku. Sněm podporuje Katolický týdeník a vybízí diecéze, řehole a ostatní vydavatele novin a časopisů k dialogu o konstituování jednoho silného periodika. (možno zanést jako 127 e) Z diecézních časopisů se mohou stát Přílohy církevní provincie podobně jako jsou dnes Perspektivy. Další přílohy by mohly být o Pastoraci mládeže (dnes Budoucnost církve), Rodinný život, Světlo, otázky Zasvěceného života…
Neposledním hlediskem je i ekonomická nákladnost nízkých nákladů periodik.
Je to i praktický krok ke zlepšení komunikace.

K charakteru IL
Celý dokument je laděn také silně proti bývalému režimu. Nechci opakovat to co je řečeno, ale chci aby zaznělo – a třeba zapadlo do sněmovních akt -, že je třeba vidět i pozitivní stránky a uznat je (školství, zdravotnictví, zájem o mnohé lidské hodnoty společné křesťanství). Jsem přesvědčen, že mezi marxisty i současnými je mnoho těch, kteří žijí upřímně podle svého svědomí. V budoucnu nás čeká dialog a společné hodnocení nejen věcí minulých, ale i současných.
Zcela chybí zmínka o české katolické pastoraci v zahraničí. V nové situaci vstupu do EU navrhuji, aby v Bruselu byla česká katolická misie. Očekává se, že tam bude pracovat asi 1000 našich občanů, připočtěme jejich rodiny, přátele. Její politický a společenský dopad i pro naši zemi může být velmi důležitý. Formulaci uvést v dokumentu:… Sněm žádá ČBK o nalezení cest k ustavení České katolické misie v Bruselu. Ideálním termínem je den vstupu do EU. Stojí za úvahu zda by mohla být koncipována i ekumenicky. Navrhuji i jednání se státními orgány na toto téma a hledání podpory a finančních prostředků jak státu tak EU.

Koncilní iniciace a synodalita
Toto iniciování do života církve by nám mělo znít jako uvedení do křesťanského životního stylu, který nás bude doprovázet v životě našich společenství po zbytek našeho života.




Zaslat reakci na tento text.