ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
1999-2000 
Církev jako svátost spásy a společenství 
Církev jako společenství Božího lidu 
Ekumenismus 
Laici v církvi 
Kněžstvo 
Svatost, řehole, duchovní hnutí 
2001 
2002 - Bible 
2002 - Liturgie 
Obecné příspěvky k chystanému sněmu 
Pastorace 
Mladí lidé v církvi 
Ostatní příspěvky 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Ne česká církev, ale naše církev

Vážená přípravná komise sněmu,
Dostal jsem k vyjádření materiály. Obdivuji péči a námahu, kterou si všichni dali s přípravou, ať už to byly jen body, nebo ucelená pojednání. Bohu díky, že vzbudil takové nadšení a obětavost v naší církvi. Zde vidím jediný kámen úrazu, protože naše církev je katolická a ne česká (také není československá…). Je škoda, že v době, kdy po různých hrůzných –ismech jako bychom dávali zelenou nacionalismu. Vždyť v naší církvi se nemluví jen česky, nejsou v ní jen Čechové. Proto považuji za nešvar, že název česká církev se zahnízdil i v některých přípravných dokumentech sněmu. Obávám se, že tím se ztrácí pojem katolicity. Vzhledem k dalším obřadům navrhuji říkat: katolická církev nebo naše církev.
V tom druhém názvu je místo i pro hrdost na to, co Bůh dopřál nám, svým nehodným služebníkům a služebnicím.
Sám nejsem nacionalista, a proto, ač narozen na Moravě, nehoruji ani pro název „česká a moravská církev“. Pouze mi vadívá, když někdo napíše, že Znojmo je pěkné české město, protože je sice pěkné, ale leží na Moravě.
Navrhoval bych dva názvy pro naši církev, když už jde o to upřesnění:
1. Katolická církev v ČR. Název diplomaticky přesný, úřední, stručný. Je však cílem sněmu,aby se posílila pozice církve jakožto úřadu, jakožto instituce, která má svou váhu na mezinárodním poli, nebo jakou měla za Rakousko-Uherska po stránce vnější?
2. Katolická církev v Čechách a na Moravě
· Název náš, vždyť máme dvě provincie a vznik první provincie za Karla IV. Je stejně významné jako příchod sv. Cyrila a Metoděje anebo založení prvního biskupství v Čechách.
· Název, který platí už víc jak 200 let a hodí se tedy k církvi, která pracuje s věčností, zatímco jen za mého života byla už ČSR, ČSSR, ČSFR…
· Název reálný, i když bude někdy třeba dodat „i v části Slezska“, ale tak tomu bylo už od založení druhé provincie v Zemích koruny české, kde se nemluvilo jen česky, proto zase název české země je příliš zjednodušující.
· Název nepřímo schválený Svatým otcem Janem Pavlem II., který 30. 6. 1995 v Nitře prohlásil: „Nacionalismus ne, patriotismus ano!“ Dejme do názvu naší církve i název naší vlasti – patriae – a nestyďme se, že jí jsou „Čechy krásné, Čechy mé“ a „Morava, krásná zem“ (a Slezané ať si připomenou i svou vlast) a nenechme tento název jen bývalé partaji!

Bože, žehnej sněmu katolické církve v Čechách, na Moravě (a ve Slezsku)!

Jan Peňáz




Zaslat reakci na tento text.