ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
První zasedání 
POSELSTVÍ Z PRVNÍHO ZASEDÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU 
Všeobecné informace 
Materiály prvního zasedání 
Instrumentum Laboris 
Příspěvky z prvního zasedání 
Pondělí, 7. 7. 2003 
Úterý, 8. 7. 2003 
Středa, 9. 7. 2003 
Výstupy z tématických skupin 
Tiskové zprávy 
Sněmovní zpravodaj 
Přípravná komise Plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
Sekretariát Plenárního sněmu 
Liturgie Plenárního sněmu 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Mons. Ing. Aleš Opatrný, Th.D.

Poznámky k Instrumentum laboris

1. Úvaha nad cílem práce sněmu
Co má vypracovat sněm?
– jen normy partikulárního práva?
– Má rozpoznat znamení času? Bylo by to dobré, ale ty je třeba vyhledávat – formulovat a odpovědět na ně podle evangelia – k tomu, myslím, IL dostatečnou přípravou není.
– Má jen upravit stávající materiál (IL)? To by mohl, ale není mi jasné, jak by takovýto materiál mohl posloužit k orientaci života církve, chybí-li v něm např. to, o čem mluvil dr Babička (analýza, větší inspirace konstitucí GS).

2. Nyní ke třem hlavním částek IL:
I.část – duchovné četbu dějin – považuji za námět k samostanému symposiu, zde to dopracovat nejde, text by měl být mnohenm rozsáhkejší a analyzující mj. období života církve celého dvacátého století (vznik republiky a obě totality) mnohem podrobněji dvacáté.
II. část – teologický základ – je textem pro teology, tedy ani ne pro všechny účastníky sněmu a pokládám ji sice za nepochybně teologicky „pokoncilní“, nicméně koncil přímo neinterpretující. Z toho vzniká otázka její použitelnosti v dokumentu, určeném celému Božímu lidu (to je, domnívám se, adresát konečného sněmovního textu)
III. „Co máme dělat?“ je vlastně příliš široká, chce pojednávat o celém spektru zejména pastorační činnosti církve u nás, ale tím je dáno, že může pojednat jen povrchně, neúplně a občas také ne dost odborně.

Z řečeného usuzuji, že text IL si nedovedu ani po připomínkách představit jako slovo „putujícímu Božímu lidu pro jeho život v církvi a pro jeho současné i budoucí poslání v dnešním světě „ (podtitul), ani jako oprávnění k tvrzení, že „sněmem otevíráme novou kapitolu v dějinách spásy našeho národa“ (§ 1).

Domnívám se proto, že:
užitečný by byl text, který by jasně, stručně a pokud možno bez našich oblíbených vnitrocírkevních frází vyjádřil sebepochopení církve v naší společnosti dnes, pohled naší společnosti na církve a z obou vyplývající formulaci základních postojů církve u nás, které v příštím desetiletí považujeme za oprávněné a nosné.

Většinu materiálu z IL a také shromážděného ze sněmovních kroužků bych navrhoval komisemi ČBK (rozšířenými, skutečně odbornými) zpracovat v intervalu cca dvou let v „malou knihovnu“, tedy v rozsáhlejší materiál, skutečně řešící jednotlivé sektory života a práce církve a využívající jak církevní dokumenty celosvětové i naše, tak odbornou teologickou i neteologickou literaturu.

Na závěrečném zasedání sněmu jen posoudit, zda materiál pro jednotlivé oblasti činnosti je v souladu se základním dokumentem o sebechopení církve a jejich úkolech .

Návrhy:
Proto navrhuji:
1. Vypracovat na základě analýzy stavu společnosti a jejich dalších výhledů a na základě analýzy koncilových a pokoncilových dokumentů v příslušných oblastech text o sebepochopení a úkolech církve v naší společnosti v této době (s desetiletým výhledem) jako základní dokument sněmu.
2. Pověřit ČBK, aby uložila vypracování jednotlivých statí odborným komisím.
3. K projednání základního dokumentu svolat další zasedání Sněmu nejpozději na září 2003.




Zaslat reakci na tento text.