ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
1999-2000 
2001 
Duchovní situace společnosti 
Rodina, manželství, žena 
Výchova a vzdělání 
Kultura a inkulturace 
Misie, preevangelizace, evangelizace 
Média, komunikace uvnitř církve 
Sociální život, podnikání 
Politický řád 
2002 - Bible 
2002 - Liturgie 
Obecné příspěvky k chystanému sněmu 
Pastorace 
Mladí lidé v církvi 
Ostatní příspěvky 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Prostředky nové evangelizace

Vážené sestry a bratři,
ve svém příspěvku bych chtěla stručně načrtnout důležité prostředky nové evangelizace, jak nám je sděluje Boží slovo. Všichni vidíme, že kulturní úpadek naší společnosti je způsoben ztrátou Boha z života. Tento veliký odklon je dílo satanovo. Naším úkolem je přinášet Boha druhým lidem. Tedy prvořadým úkolem církve je misijní poslání – viz závěr Matoušova evangelia: „Získejte za učedníky všechny národy ... učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal.“
Ale jak na to? Satanova moc je v této době veliká. Pán Ježíš v Markově evangeliu říká: „Ďábel tohoto druhu nemůže být vyhnán ničím jiným než modlitbou [a postem].“ (Mk 9, 29). Toto jsou důležité prostředky nové evangelizace – modlitba a půst, ne diskuse a schůzování. O pravdu je třeba se modlit, ne o ní rokovat, jako to dělají nevěřící.
Modlitba a půst – tak důležité, že i Pán Ježíš se modlil a postil, aby nám dal příklad – a přesto se mnohým lidem zdají nevhodné pro moderního člověka. Proto Bůh posílá Matku Boží Pannu Marii, aby nám tyto důležité pravdy připomínala ve svých zjeveních, zejména v současné době v Medugorje. Panna Maria ve svých poselstvích vyzývá především k modlitbě a postu, k pokání a obrácení.
Mateřsky vroucně nás žádá, abychom se denně modlili svatý růženec – všechny tři, abychom mši svatou a eucharistii dali na první místo ve svém životě, abychom denně četli a rozjímali Písmo svaté a každý měsíc přijímali svátost smíření. K tomu nás naléhavě prosí, abychom se postili ve středu a v pátek o chlebu a vodě. Tento půst nám pomůže osvobodit se od závislosti na jídle a od jiných smyslových požitků. Konzumním způsobem života jsme se velice vzdálili Bohu. Postem se uvolňujeme pro Boha, pro Božího Ducha, který v nás chce působit.
Modlitba je setkání s Bohem. Potřebujeme hodně vysedávat u Ježíšových nohou, abychom nasáli jeho Ducha a naučili se od něho opravdově milovat. Ale naše závislost na smyslových požitcích nám v tom brání, je to veliká překážka, kterou klademe Božímu Duchu, a tuto překážku odstraní půst. Modlitbou a postem se přibližujeme k Bohu, otevíráme se Božímu Duchu a poznáváme, co je důležité.
Všichni máme zodpovědnost za novou evangelizaci. Všichni pokřtění, ale především biskupové a kněží. Když se budou biskupové a kněží modlit a postit, pochopí, co je důležité. Ať si biskupové a kněží najdou čas na modlitbu a odvahu k postu, budou taky rádi denně sloužit mši svatou, chodit na mši včas, budou mít čas zpovídat a studovat katechismus a hlásat nezředěné pravdy Boží, jejich den bude mít řád a kázeň. Potom budou taky vyzývat věřící k hojné účasti na mši svaté, k přijímání svátostí, k modlitbě a postu. Až budeme všichni radostně žít výzvy Panny Marie k modlitbě a postu, staneme se společenstvím modlitby a eucharistie, ne společenstvím struktur. Pochopíme, co je důležité a potřebné pro novou evangelizaci.
Modlitba a půst nám umožní poznat, jak přinášet Ježíše druhým lidem a celé společnosti. Záleží nám na tom opravdu?
Panna Maria je nejkratší a nejjistější cesta ke Kristu. Ona nás chce k němu přivést, protože my se nejprve musíme setkat s Kristem, abychom ho mohli nést dál. To nám chce satan rafinovaně překazit.
„Ďábel tohoto druhu nemůže být vyhnán ničím jiným než modlitbou [a postem],“ říká Ježíš nám všem.
Panno Maria, Královno míru, oroduj za nás!

Mgr. Marie Jakoubková




Zaslat reakci na tento text.