ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
První zasedání 
POSELSTVÍ Z PRVNÍHO ZASEDÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU 
Všeobecné informace 
Materiály prvního zasedání 
Instrumentum Laboris 
Příspěvky z prvního zasedání 
Pondělí, 7. 7. 2003 
Úterý, 8. 7. 2003 
Středa, 9. 7. 2003 
Výstupy z tématických skupin 
Tiskové zprávy 
Sněmovní zpravodaj 
Přípravná komise Plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
Sekretariát Plenárního sněmu 
Liturgie Plenárního sněmu 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Prof. PhDr. Ludvík Armbruster SJ

Teologické fakulty

Chtěl bych podpořit dopolední návrh kolegy Petra Chalupy, aby téma „Teologické fakulty“ bylo projednáno v IL na přednějším místě. (Ve skutečnosti jsou nejdůležitější věci týkající se Teologických fakult zmíněny v IL pod jinou hlavičkou už v § 50.)
Rád bych jej podpořil připomínkou, že podle sv. Tomáše Akvinského existuje v Církvi dvojí učitelský úřad: Učitelský úřad biskupů a učitelský úřad profesorů teologie. Učitelský ůřad biskupů má za cíl udržování a posilování jednoty Církve. Učitelský úřad profesorů teologie k tomu má přispívat odbornými znalostmi. Oba úřady jsou na sebe navzájem odkázány. Bez vedení biskupů by se učení Církve rozdrobilo. Církevní společenství by se podobalo bojišti, na němž by se teologové různých směrů navzájem potřeli a vyvrátili. Biskupové se zase bez odborných znalostí neobejdou.
Otázka Teologických fakult tedy patří k zásadním problémům církevního života. V žádném případě se nejedná o „luxus“, který by přišel na řadu teprve když jsou uspokojivě vyřešeny otázky přežití. Nelze zde aplikovat adagium „Primum vivere, dein philosophari“.

Pak bych chtěl předložit dva vlastní návrhy:
1. Uvolňování schopných bohoslovců a kněží k postgraduálnímu studiu by se mělo dít plánovaně a systematicky. Teologické fakulty by měly předložit BK plán míst, která budou bude třeba obsadit za 5, 10, 15 let. Všechny diecéze včetně těch, na jejichž teritoriu se žádná Teologická fakulta nenachází, by měly na tomto plánu spolupracovat a tak investovat do budoucnosti své vlastní evangelizační práce.
2. BK i jednotliví biskupové by měli mít odvahu zadávat Teologickým fakultám konkrétní úkoly – počínaje od drobných úkolů, jako např. vizitace církevní školy, kde je zpochybněna kvalita výuky náboženství, až po např. plošnou analyzu společenských podmínek nové evangelizace, kterou by Teologické fakulty odborně zpracovaly v rámci studijního grantu.




Zaslat reakci na tento text.