ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
První zasedání 
POSELSTVÍ Z PRVNÍHO ZASEDÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU 
Všeobecné informace 
Materiály prvního zasedání 
Instrumentum Laboris 
Příspěvky z prvního zasedání 
Pondělí, 7. 7. 2003 
Úterý, 8. 7. 2003 
Středa, 9. 7. 2003 
Výstupy z tématických skupin 
Tiskové zprávy 
Sněmovní zpravodaj 
Přípravná komise Plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
Sekretariát Plenárního sněmu 
Liturgie Plenárního sněmu 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Pavla a Karel Ženíškovi

K článku 10: Preevangelizace, evangelizace, uvedení do křesťanského života

Návrh k § 39 b) „Vnitřní svědectví, které Bůh vložil při stvoření do nitra evangelizovaného člověka, se musí setkat s vnějším svědectvím evangelizátorů tak, aby vnější pomoc poskytované tomuto rozpomínání nevnášela do nitra člověka nic cizorodého, ale uskutečňovala pouze to, co je orientaci lidského bytí vlastní, jeho vnitřní otevřenost pro pravdu, vztahy a naději“.
Lze mu rozumět, případně ho zjednodušit např. vyjádřením : ..při evangelizaci mládeže a přípravě katechumenů, snoubenců – jim nejen předávat pravdy víry, ale více jim naslouchat a vést s nimi otevřený dialog. Domníváme se, že jen komunikací jim otevíráme pohled na milujícího a živého Boha v církvi.

K článku 16: Manželství a rodina
Návrh k § 77: Větu na konci odstavce: „Rozhovorům a vzdělávání ohledně přirozeného plánování rodičovství musí u kněze předcházet citlivé pochopení nesnází a dostatečná, odborně podložená znalost intimních otázek života manželů.“ Doplnit: „případně k rozhovorům přizvat osvědčené a zkušené praktikující manžele“.
Při svěcení K. Herbsta na biskupa o. kard. ve své promluvě vypočítal kolikrát je v Písmu řečeno: Nebojte se!! Máme pocit, že naší církvi (týká se to biskupů, kněží a laiků) často vládne strach z dané možnosti svobody. Často nutný chirurgický řez nahrazujeme jen kosmetickou úpravou a tak nám dovolte, aby pokračování našeho příspěvku bylo vzájemným povzbuzením se k odvaze.:

K článku 19: Povolání, formace a služba laiků

Připomínka k § 91 b: „Překonat mentalitu nezdravého rozdělení kněží a laiků upřímným partnerstvím, svěřováním různých služeb laikům …“
Nebojme se v důvěře přenechat podíl na službě a zodpovědnosti těm laikům, kteří k tomu mají schopnosti a touhu. Předpokládá to ovšem více odvahy, o které také mluvil otec kardinál a neustálou oboustrannou komunikaci, včetně vyjasnění kompetencí a úloh.

K článku 21: Život jáhnů a kněží v místní církvi…


Připomínka k § 102 b: „Nároky kladené na kvalitu služby jáhnů, kněží a biskupů a na jejich osobní intelektuální, morální, duchovní a obecně lidskou kvalitu jsou značné…“
Nebojme se – nevysvětit bohoslovce, kteří nejsou ke kněžské službě lidsky ani odbornostně připraveni – počet nesmí nahrazovat kvalitu!

K článku 24: Kulturní a umělecké bohatství církve a ochrana církevních památek
Připomínka k § 118: „Nutnost zabývat se v tak velké míře dědictvím minulosti někdy přináší riziko zahleděnosti do těchto hodnot, což může viditelně bránit cestě kupředu.“ Nebojme se – zbavit se kostelů a farních budov, kde není živé společenství věřících a není pro ně vhodné využití. Vytvoří-li se někdy v tomto místě živé společenství jistě bude schopné vytvořit si dnešní době odpovídající a příjemnější prostředí.




Zaslat reakci na tento text.