ČBK - plenární sněm Katolické Církve v ČR
 
Oficiální stránky Plenárního sněmu Katolické církve v ČR 
Poslední zprávy o sněmu 
 
Základní dokumenty plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
 
I. zasedání Plenárního sněmu 
Příprava II. zasedání Plenárního sněmu 
II. zasedání Plenárního sněmu 
 
Statistiky a analýzy 
Příspěvky ke sněmu 
Napsali o sněmu 
 
Archiv 
První zasedání 
POSELSTVÍ Z PRVNÍHO ZASEDÁNÍ PLENÁRNÍHO SNĚMU 
Všeobecné informace 
Materiály prvního zasedání 
Tiskové zprávy 
Sněmovní zpravodaj 
Přípravná komise Plenárního sněmu 
Sněmovní kroužky 
Sekretariát Plenárního sněmu 
Liturgie Plenárního sněmu 
Modlitba za plenární sněm 
Církevní dokumenty (koncilní a pokoncilní) 
 
Mapa stránek 
Kontakt 
 
 



 

Tisková zpráva 10. 7. 2003

Delegáti plenárního sněmu dnes poprvé hlasovali

Také čtvrtek 10.7. začal na Velehradě pro účastníky sněmu mší v místní bazilice. Ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz v promluvě řekl, že "přes všechnu slabost je církev silná, nemá moc politickou ani materiální, ale moc Ducha, která vychází z eucharistie".
Tato slova jakoby předznamenala dopolední sněmovní jednání. Delegáti se sešli ve Slovanském sále, aby přednesli své připomínky k včera předloženému návrhu textu závěrečného prohlášení z 1. zasedání PS. Původně předložený text byl ze strany delegátů i přítomných expertů podroben silné kritice. Ve většině z 25 předložených připomínek byla kritizována neúměrná délka textu, obsah i zvolená forma. Z pléna sněmu zazněl jednoznačný požadavek vytvořit poselství, které bude všeobecně srozumitelné a blízké mentalitě většiny katolíků v naší zemi, vyhne se zevšeobecňujícím frázím a bude hovořit jazykem, který je vlastní soudobému člověku, bez zbytečné záplavy odborných teologických termínů. Jeden z delegátů ve svém příspěvku uvedl, že text by měl obsahovat pokorné přiznání nedostatků v dosavadním sněmovním procesu, protože PS tak získá na věrohodnosti v celém jeho dalším průběhu.
Na základě přednesených příspěvků rozhodl předseda sněmu kardinál Miloslav Vlk, že vzniklá situace se bude řešit tak, že se sejdou delegáti z jednotlivých diecézí se svým biskupem a ze svého středu zvolí vždy jednoho zástupce, který bude členem pracovní skupiny, která vypracuje nový text prohlášení. Stejně tak zástupci řeholí si do této pracovní skupiny zvolili jednoho delegáta. Rozhodnutí kardinála Vlka bylo odměněno bouřlivým potleskem shromážděných. Nové znění závěrečného prohlášení PS bylo delegátům předáno k připomínkování dnes večer.
Během odpoledního jednání delegáti hlasovali o návrzích změn 1. a 2. kapitoly diskusních podkladů sněmu (Instrumentum laboris). Přítomní hlasovali celkem o 34 pozměňovacích návrzích. Účastníky s hlasem poradním nebyl přijat 1 návrh, účastníci s hlasem rozhodujícím neschválili dva návrhy.
Sněmovní proces bude pokračovat i po ukončení velehradského zasedání v odborných sněmovních komisích, jejichž členy budou delegáti sněmu spolu s odbornými experty, kteří se jednání sněmu zúčastnili. Předseda PS kardinál Vlk v závěru dnešního odpoledního zasedání oznámil, ve kterých 8 komisích budou delegáti dále pracovat a vyzval účastníky sněmu, aby se podle svého zájmu a odbornosti do těchto komisí zapsali.
Zájem jednotlivých komisí bude zaměřen na české církevní dějiny, teologické otázky církve, statistická a analytická východiska české společnosti, vize misijního působení české církve, život a poslání kněží a osob zasvěceného života, poslání laiků v naší církvi a otázky spojené s liturgií a udělováním svátostí. Protože sněm má také zákonodárnou moc, vznikne rovněž komise, jejímž úkolem bude připravit návrhy partikulárního práva naší církve.
Podrobné informace o závěrech 1. zasedání Plenárního sněmu katolické církve v ČR mohou pracovníci médií obdržet na tiskové konferenci, která se uskuteční v pátek 11.7. od 14.00 hodin v Zimním sále velehradského kláštera.